Tips voor wachtwoorden beheren en veilige passwords kiezen

Wachtwoorden beheren is tegenwoordig een hele klus. Want hoeveel passwords heb jij inmiddels verzameld? Een wachtwoord voor je e-mail account, eentje voor de website van je energieleverancier, je Netflix account, diversen voor je verschillende social media accounts en nog eens zoveel passwords voor je favoriete webwinkels en hobbysites. Hoe bedenk je voor al deze websites betrouwbare varianten en hoe beheer je deze vervolgens? In dit artikel lees je over zwakke wachtwoorden, sterke varianten en het veilig beheren hiervan.

Onveilige wachtwoorden

Iedereen weet wel dat er berucht onveilige passwords zijn en toch worden deze nog steeds heel vaak gebruikt. Reden genoeg om ze hier nog maar een keertje te benoemen. Bij het aanmaken van nieuwe wachtwoorden, gebruik deze varianten onder meer niet: ‘wachtwoord’, ‘123456’, ‘password’, ‘welkom’, ‘welkom01’ en ‘qwerty’. Deze passwords zijn te gemakkelijk te raden en hiermee zijn je accounts dan ook zo gekraakt. Kies niet een getallenreeks of een reeks opeenvolgende tekens van je toetsenbord. Ook gemakkelijk te vinden persoonlijke informatie zoals bijvoorbeeld geboortejaren of je favoriete sportclub zijn geen slimme password keuzes. 

Helemaal vreemd is het natuurlijk niet dat nog steeds veel mensen gemakkelijke wachtwoorden gebruiken. Juist doordat je zoveel passwords aanmaakt is het moeilijk het overzicht te bewaren en al deze wachtwoorden te beheren. Met de hoeveelheid pagina’s op het internet waarvoor een password gekozen moet worden, is het verleidelijk terug te vallen op een aantal variaties die je niet snel vergeet. Daarom zul je in dit artikel lezen hoe je een wachtwoord kiest dat gemakkelijk te onthouden is maar wel moeilijk te achterhalen blijft voor derden. 

Een sterk wachtwoord kiezen

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je na een tijdje probeert op een bepaalde website in te loggen maar je ingevoerde password niet schijnt te kloppen. Wanneer je een wachtwoord vergeten bent, kun je vaak weer een nieuwe aanmaken door een paar verificatiestappen te volgen. Handig, maar makkelijker is het natuurlijk om je wachtwoord in de eerste plaats niet te vergeten. Met slim gekozen passwords wordt het wachtwoorden beheren voor jezelf eenvoudiger. Het is daarbij belangrijk een wachtwoord te kiezen dat zowel sterk is als gemakkelijk te onthouden. Hoe doe je dat?

Sterke wachtwoorden bestaan vaak uit een combinatie van cijfers, kleine letters, hoofdletters en speciale leestekens. Met een wachtwoord generator kun je eenvoudig een wachtwoord laten samenstellen uit al deze tekens. Dat levert bijvoorbeeld zo’n variant op: ‘Otv8DOkm’. Veilig, maar herinner jij je dit wachtwoord bij de volgende keer inloggen? Om dit type wachtwoord toch gemakkelijk te kunnen onthouden kun je het beste kiezen voor een combinatie die voor jezelf goed te herinneringen is. Denk bijvoorbeeld aan deze zin: Mijn kat Tijger is 16 jaar oud geworden. Je wachtwoord zou dan worden ‘MkTi16jog’. Dit password zal niet snel geraden worden en is wel goed te onthouden voor jezelf. Zo wordt wachtwoorden beheren gemakkelijker.

Voor de veiligheid van wachtwoorden is de lengte wel heel belangrijk. De website veiliginternetten geeft de tip om minimaal 12 tekens te gebruiken en te kiezen voor een wachtwoordzin. Hoe creatiever hoe beter. Denk dus bijvoorbeeld aan een wachtwoordzin als deze: MijnkatTijgeratgeen10vinkenperdag! Op de website van veiliginternetten vind je naast handige tips ook een wachtwoordkraaktest. Je geeft op hoeveel tekens jouw wachtwoord bevat en wat voor type tekens (cijfers, hoofdletters, speciale tekens en kleine letters) in jouw password voorkomen. Daarop volgt een berekening en lees je meteen binnen hoeveel tijd jouw gekozen variant gekraakt zou zijn. 

Wachtwoorden veilig beheren

Naast het kiezen van lange, sterke wachtwoorden is het ook heel belangrijk voor ieder account een unieke combinatie aan tekens te gebruiken. Als je overal hetzelfde password gebruikt heeft een potentiële hacker met één password direct toegang tot al je accounts. Gebruik overal een uniek password dus. Maar hoe ga je vervolgens al die wachtwoorden beheren? Het is niet slim ze op te schrijven of te noteren in je telefoon of ergens in op je computer. Kies dan ook wachtwoorden die je kunt onthouden, zoals slimme wachtwoordzinnen of gebruik een wachtwoord manager. 

Wat is een wachtwoord manager precies? Dit hulpmiddel voor het veilig beheren van wachtwoorden wordt meestal omgeschreven als een digitale kluis. In deze kluis sla je al jouw wachtwoorden op en de gebruikersnamen. Je wachtwoord manager zal bij een bezoek aan een website waar je een account hebt automatisch jouw gebruikersnaam en wachtwoord hiervoor invullen. Uiteindelijk hoef je zelf maar één password goed te onthouden en dat is het wachtwoord voor de wachtwoord manager zelf. Kies hiervoor dan ook een sterke variant uit. 



Misschien zul je in twijfel trekken hoe veilig het is om al jouw wachtwoorden op één en dezelfde plek te verzamelen. Juist omdat een wachtwoord manager specifiek ontworpen is voor het betrouwbaar beheren van wachtwoorden is een gedegen beveiliging extreem belangrijk voor deze hulpmiddelen. Lijkt wachtwoord beheer met behulp van een wachtwoord manager je wel iets? Er zijn tal van betaalde maar ook gratis wachtwoord managers te verkrijgen. Er zijn bovendien veel vergelijkingswebsites en tests te vinden die je kunnen helpen bij het kiezen van een aanbieder. Zo heeft ook bijvoorbeeld de Consumentenbond een combinatie van 12 betaalde en gratis password managers getest.

Wachtwoorden veilig beheren

De do’s en don’ts nog eens op rij

We hebben tegenwoordig ontzettend veel passwords nodig voor allerlei verschillende online accounts. Juist doordat we er zoveel nodig hebben, wordt het onthouden ervan steeds lastiger. Het is dan gemakkelijker om deze ergens te noteren, eenzelfde wachtwoord meerdere keren te gebruiken of te kiezen voor simpele passwords. Dit gewoontes maken jouw accounts wel direct erg kwetsbaar voor inbraak. Daarom is het toch heel belangrijk voor ieder afzonderlijk account een uniek en sterk wachtwoord aan te maken. 

Zwakke wachtwoorden bestaan uit weinig tekens, opeenvolgende tekens of gemakkelijk te achterhalen persoonlijke informatie zoals geboortejaren. Een sterk wachtwoord bestaat uit combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens. Daarbij is de lengte heel belangrijk. Voor een sterk password geldt: hoe langer, hoe beter. Het is daarom slim om een wachtwoordzin te kiezen die creatief is maar voor jou wel eenvoudig te onthouden blijft. Schrijf de passwords liever niet op. Wel kun je ervoor kiezen jouw wachtwoorden te beheren met behulp van een wachtwoord manager.